Handgjord ros - tutorial


Hej alla pysslare! 
Efter att många efterfrågat hur jag gjort min handgjorda ros på Facebook, har jag nu knåpat ihop en tutorial :) 


Det du behöver är:
En mönstersax
En längre pincett
Walnut stain-distress (man kan även använda vintage photo eller scattered straw)
Worn lipstick-distress (eller valfri färg)
Svampar till distresserna (alt annat infärgningsverktyg)
En blompunch 1,5" (rosen på Fb är med en 2"-punch)
Limpistol
Penna med runt lock där diametern matchar blommornas mitt
Albumblad
Kladdpapper
En arbetsyta (i mitt fall en skärmatta)

1. Stansa ut fem blommor av albumbladet.2. Klipp kronbladens yttersta kanter med mönstersax.
Nu ska alla blommorna se ut såhär.
3. Sudda in Worn lipstick-distress från ytterkant halvvägs in mot mitten  - på båda sidor av blommorna.
4. Ta upp en blomma i taget och chalka kronbladens yttersta kanter med Walnut stain-distress. Gör även detta på båda sidorna. 
5. Innan du börjar med detta steg är det dags att sätta igång limpistolen. Vik sen ner kronbloden mot pennans ena lock.Såhär ska det se ut. 
6. Tryck nu in alla kronblad försiktigt mot mitten så de ser ut som en rosenknopp. Gör detta på alla fem blommorna.Såhär ska blommorna se ut nu. Tänk på att lägga kronbladen omlott, så inget kronblad hamnar utanför "cirkeln". 
7. Ta en av blommorna och tryck ihop den försiktigt igen. Vik ut ett av kronblodens insidor och tryck ut liiite lim längs det vita i kronbladen. Tryck lätt tillbaka kronbladet mot knoppen. 

Såhär ska det se ut. Använd pincetten och dra bort det överflödiga limmet. 
Limma så mycket som behövs för att hålla knoppen ihop. Kom ihåg att inte limma hela vägen upp mot knoppen, för dessa ska vi arbeta med när alla blommor är fastlimmade. Särskilt viktigt är det när vi nu ska fästa nästa blomma på knoppen. 

8. Sätt en limkula under knoppen och fäst knoppen på nästa blomma. Försök sätta dit knoppen så bladen på knoppen hamnar mellan nästa blommas kronblad. Det blir snyggast så. 

9. Fäst lite lim endast nere vid det vita på blomma nr 2 och tryck försiktigt upp kronbldet mot knoppen. 


Vill man inte bränna sig på det heta limmet kan man använda sig av en pincett att trycka lätt med. Jag brukar fortsätta hålla i blomman när jag gör detta, men jag har ju bara två händer, så för att kunna fota hur jag gör har jag lagt ner blomman. Stadigast blir alltså om du själv håller i blomman medan du använder pincetten :) 

10. Fortsätt att limma längst ner på det vita i blomman underst och tryck lätt upp alla kronblad mot knoppen. Viktigt här är att tänka på att alla kronblad läggs omlott! Du kommer se varför när rosen är klar. Lägger man de huller om buller kommer troligen resultatet se slarvigt ut! Med sista kronbladet gör du likadant och när du limmat på det vita i det, ska övre delen av kronbladet på denna bild in under det undre kronbladet som redan är fastlimmat. Den undre delen av sista kronbladet ska sitta utanpå det kronblad vi ser som undre på rosen (alltså närmast dig på bilden).
11. Dags för tredje blomman. Gör precis likadant här, limma varje kronblad vid det vita och tryck lätt upp det mot resten av rosen. Det spelar ingen roll vilket kronblad du börjar med. Kom ihåg att lägga det omlott för snyggaste resultatet! 

När du gjort likadant på de sista två blommorna, ska rosen se ut såhär. Nu ska vi börja forma rosen! 


12. Använd pincetten till detta. Ta försiktigt tag med pincetten i ett av de yttersta kronbladens walnut stain-distressade kanter och vik millimeter för millimeter försiktigt utåt. Fortsätt vika ända ner till halva kronbladet på den femte blomman. När du gjort detta arbetar du dig inåt och fortsätter med fjärde blomman och stannar då utvikandet till nästan halva kronbladet. Vid tredje blomman kan du stanna i proportion till knoppen och de yttersta kronbladen. Här handlar det lite om känsla och hur du vill att din ros ska se ut :) Såhär ska blomman se ut när du är färdig. Du kan inte vika ut knoppen så mycket, men viktigast är att kronbladen på den andra blomman i raden (närmast knoppen) viks ut litegrand, eftersom detta förstärker knoppens utseende. 


13. Finish: Vill man kan man självklart använda rosen precis som den är, men jag älskar ju skimmer så sprayade därför min ros med Perfect Pearl mist. Ljuset på denna bild gör att den ser otroligt ljusrosa ut, men skimret lägger sig ju över distressen så den blir ganska ljus i färgen och ser ganska likt ut detta foto i verkligheten :) 


Detta "recept" kan varieras med storlek på rosen, använd en mindre eller större punch, använd en annan mönstersax (vågig t.ex.) använd andra distresser som ger andra färger på rosen, förstärk rosens färg med färgad mist, färga in blommorna med rosa ifrån blommans mitt istället för från ytterkanterna - listan kan göras lång! :) 

Lycka till med dina rosor och skicka gärna en länk så jag får se dina ;) 

Kram Madeleine

Dopkort - beställningskort


Denna gång fick jag en beställning på ett dopkort! Det satte fart på mina kreativa kugghjul och jag hittade då denna vikning i form av en dopklänning!

Kortet är till en liten pojke och beställaren önskade att kortet skulle gå i könsneutrala färger. Valde det gröna romantiska pappret som syns i ärmarna här på första kortet och har använt en lite starkare grön färg runtomkring.  

Här ser du halsmynningen som jag klätt med halvpärlor och rosetten i grönt band. 

Här är den underbara dopstämpel jag fått tag i från Vilda Stamps... De gör otroligt vackra text-stämplar! Texten är även skimrad med Perfect Pearl-pulver, men det syns bättre i verkligheten. Fjärilarna är utstansade av en god vän på Öland, visst passar de bra in på detta kort Louise? :) 


Här har jag vikt spets i omgångar i två lager och sedan limmat fast bearbetade rosor ovanpå. Rosorna är inte handgjorda av mig, men jag har färgat in dem med shabby shutters-distress och broken china-distress för att få en mjuk grön färg i dem. Det var en utmaning, men slutresultatet blev rätt bra. Har självklart mistat dem också med Perfect Pearl Sour Apple. 

Och här har vi kortet uppvikt...

 Bebisen i dopklänning kommer från Lili of the Valley i England, superbra att beställa ifrån! Älskar verkligen denna stämpel.. en del dopstämplar med bebisar blir lite för glatt och busigt, i detta kort ville jag följa den fina stämningen som är i kyrkan när ett litet barn döps... Då passar denna stämpel in väldigt bra. Det syns inte jättebra på fotot, men jag har jobbat med glitterpennan både i fönstret och i klänningens spetsdel (det som ser grått ut på fotot). 


Här har jag gjort en skylt för barnets namn och en större yta för beställaren att skriva sin hälsning på. Cirkeln är chalkad (infärgad) i kanterna med walnut stain-distress och sen har jag glittrat med glitterpenna precis i kanterna. Det ser nästan ut som glaze i verkligheten. Här ville jag framförallt låta det gröna pappret få tala för sig själv, så därför passade det bra att limma dit ett par fjärilar.. 

Och på baksidan har jag stämplat upp min "handgjort av"-stämpel, så mottagaren vet vem som gjort det :) Nu råkar jag känna mottagaren, så jag hoppas verkligen att du tyckte om det :) 

Känner du någon som ska döpas och vill ge bort ett fint gratulationskort, får du gärna höra av dig till mig genom att kommentera under detta inlägg, så kan vi ordna det!
 
/Madeleine

Tack-kort till min handledare på VFU:n

Hej!

Nu har jag gjort ett tack-kort till min handledare också! Detta kort är jag lite extra stolt över, eftersom jag lyckades med färgläggningen så bra denna gång! Fick till det intensiva i bilden med walnut stain-distress i alla kanter :) 


Såhär ser kortet ut!


En närbild på blomsterarrangemanget.. Jag kan säga att denna gång tog detta tid!!! Jag satt i säkert 1,5h för att det skulle bli så bra som möjligt :D Ja, jag är nöjd med slutresultatet :)


Och här har vi bilden jag refererade till i början av inlägget :) Som jag jobbat med denna! :D Denna gång har jag även provat detta med att sätta blommor i motsatt hörn till blomsterarrangemanget :) 


Lite dekorationer... och tagen såklart! Dock inte min egen, fått denna utstansad åt mig. Är jättenöjd med idén med vit rosett med organzabandet med kanter, och sen följa det rosa i kortet med rosa sidenband :) 


En liten ängeldekoration... Här kämpade jag mycket med att få till rosetten i organzaband på ett bra sätt. Är nöjd med hur det blev får jag erkänna :) 


Och såhär ser tagen ut uttagen (haha liten ordvits såhär på onsdagskvällen!) :D
Jag har stämplat med walnut stain-distress och chalkat kanterna med samma distress.. 

Och på baksidan sitter en tag med min "handgjort av"-stämpel :) Stämplade med lila eftersom det fick understryka komplementfärgen i kortet :) 

Inte heller i detta kortet får ni se insidan, då jag redan skrivit min hälsning däri :) 
 
Skulle du vilja ge bort ett handgjort, personligt kort till någon du tycker om, kontakta mig via bloggen genom att kommentera, så hör jag av mig! 

Kram Madeleine

Ett tack-kort till klassen på VFU:n

Hej!

Denna gång har jag gjort ett tack-kort till min underbara klass på praktiken, då de fick veta lite mer om mig denna period och att jag sysslar med scrapbooking. De var sååå imponerade och bad mig göra ett varsitt kort till dem! :D Att göra 23 olika kort skulle jag tyvärr inte ha tid med, men nu har jag förberett en överraskning till dem på fredag, som är min sista dag och det är bl.a. detta kortet.
I fredags fick jag avsluta dagen och innan vi sa hejdå, fick klassen rösta fram två färger. Det blev turkost och vitt! De har ingen aning om varför jag ville att de skulle göra det, vilket är lite roligt :D Nu i efterhand tänkte jag på att vad galet gjort av mig, tänk om de röstat fram två färger som inte alls hade passat ihop!? :D Men nu hade jag tur, vitt går ju till allt och turkost är en himla vacker färg.. :)

Såhär ser kortet ut!

En liten närbild på utstansade fjärilarna... 

Den här stämpeln på Wee Stamp var den bästa jag hade till klassen :) Tycker den är så söt och kärleksfull och det passar på min känsla för den här klassen. Jag har färglagt med Derwents akvarellpennor och chalkat kanterna med Walnut stain-distress, men sen inte gjort så mycket mer, då jag ville ha detta kortet lite mer avskalat. Annorlunda för att vara jag!! Jag som alltid ska ha glitter och skimmer på allt.. :)


En liten bild på blomsterarrangemanget och swirlsen.. Alla blommor kommer från Wild Orchid Crafts! 

Här är min allra första utstansade tag från Magnolia! Jag hade beställt en annan (Scalloped Tag), men den tog olyckligtvis slut i lagret, dock var detta mitt förstahandsval (men den var lite dyrare), så förstå lyckan när jag fick denna ändå, till samma pris som den slutsålda! :) Jag har stämplat "Tack" med Broken China-distress och limmat fast sidenbandet i hålet, samt chalkat kanterna med Walnut stain-distress. 


Min allra första sidenrosett! Är jättenöjd med denna del av kortet, särskilt som jag använt min nya hjärtdie från Magnolia också :) Har chalkat kanterna med Walnut stain- distress även här. 

Och på baksidan har jag fäst en tag med min "handgjort av"-stämpel... 

Denna gång får ni inte se insidan av kortet, då jag redan skrivit hälsningen, eftersom jag behövde få klart kortet ikväll p.g.a. lite tidsbrist :) Insidan består av två utstansade "rutor", varav den större är turkos och den mindre är vit och i den vita har jag skrivit min hälsning till barnen. Runt rutorna har jag stansat ut fjärilar med min härliga punch från EK Success. 

Skulle du vilja ge bort ett handgjort, personligt kort till någon du tycker om? Kontakta mig via bloggen, genom att kommentera under detta inlägg, så hör jag av mig!

Kram Madeleine

Ett kärlekskort till syster (stafflikort)


Hej!

Jag har en del beställningar att göra, och har bara gjort beställningskort den sista månaden, så nu tyckte jag det var på tiden att göra något kort lite mer fritt skapande :) Då blev det ett kärleksfullt kort till min syster!

Såhär ser kortet ut ihopvikt. 
Här har vi Tilda med en ros, som jag lagt ner mycket tid på att färglägga! Övade färgläggning i söndags och måste säga att resultatet blev riktigt bra. Just håret och ansiktet var en utmaning, det är en liten bit kvar tills det ser ut som jag vill, men jag är jättenöjd med denna färgläggning! Färgläggandet har jag gjort med Derwents härliga akvarellpennor. Fjärilarna har jag stansat ut med mitt nya favoritverktyg, en fjärilsstans från EK Success! 

Här har jag kartonghjärtan i botten, som jag sen använt som mall och klippt ut samma storlek i akvarellpapper. Dessa har jag sedan färgat in med färgmist från Moa Pyssel, det är med ett pigmentpulver som blandas ut med vatten i en sprayflaska, som heter Artist pigment som ger både färg och skimmer! Jag har även sprayat lite Perfect Pearl-mist för att ge det extra skimmer. Men sen kom jag på den fantastiska idén att använda Glossy accent och fint glitterpulver att göra ett litet roligt mönster med på hjärtat och detta blev resultatet. Jag har även chalkat kanterna både på akvarellpappret och kartonghjärtanen, även om man egentligen inte ser kartonghjärtanen så mycket.

Här har jag stämplat "Jag älskar dig" med en ny stämpel från ett textstämpelset som heter Hot off the press.


Denna gång har jag provat använda en tag i kortet och det blev ju så fint, så den kommer bli svår att hålla sig i från i framtida kort ;) 
Och såhär ser kortet ut när man ställer upp det. Jag valde att ha svart papper i botten och ett vitt att skriva text i, samt rosa fjärilar för att följa färgerna på framsidan, men ändå inte ta fokus från det. 

Jag har chalkat kanterna på textrutan, men i övrigt låtit det mesta bara vara i denna del av kortet. 

Och här ser vi baksidan av kortet med min "handgjort av"-stämpel. Skulle du vilja ge bort ett handgjort kort till någon du tycker om är du välkommen att kontakta mig via bloggen genom att kommentera under ett av mina inlägg :) Tack för titten! :)
Kram Madeleine

Ett annorlunda tack-kort

Hej!

Denna gång har jag gjort ett tack-kort i form av en blomkruka med blommor i!
Den tutorial som jag följt har Sara Göransson knåpat ihop och den finns här:

http://nettantrollet.wordpress.com/2013/05/15/blomkrkekort-med-tutorial/#comment-6973


Kortet är i två delar och den ena är själva krukan och den andra är en tag där blommorna sitter fast på. Blommorna är från Wild Orchid Crafts och dessa har jag inte behandlat, utan låtit de vara som de är. Jag har använt vita, ljusgröna och mörkgröna löv, där de vita är chalkade med walnut stain-distress i kanterna och de ljusgröna är sprayade med Perfect Pearl-mist. 
Borden har jag stansat med en punch från X-cut (inhandlad på Scrapbruket). Alla kanter i kortets båda delar är chalkade med walnut stain-distress. Sen har jag knutit en rosett av ett rosa organzaband från Slöjd-detaljer. Bandet är det som håller ihop kortet, men eftersom jag valt ett så tunt band, limmade jag lite med limpistolen i kanterna bredvid borden på kortet så det skulle hållas ihop ordentligt.

Och här ser ni båda delar var för sig. Tagen är tom på fotot, men jag har stämplat Tack i rosa och skrivit min hälsning till mottagaren där.
Och detta är baksidan där min "handgjort av"-stämpel finns med :) Tagen är utstansad med en die från Spellbinders Fancy Frame Tags Two. 
Skulle du vilja ge bort ett sånt här kort till någon du tycker om och säga tack, krya på dig eller varför inte grattis, får du gärna höra av dig till mig genom att kommentera under detta inlägg :) 

Ha det så gott! Kram Madeleine

Stafflikort - beställningskort à la Chile

 
Hej!

Detta är en riktig blixtbeställning som kom igår, till en tjej som heter Erika. Beställaren önskade färgerna i Chiles flagga, rött, vitt och blått, eftersom mottagaren är från Chile. Trodde det skulle vara svårt att få ihop blått och rött med mina romantiska papper, men tycker att detta blev väldigt bra! Har även haft i lite svart med svart spets och organzaband i charmsen, för att öka på känslan av passion med rött :) 


Såhär ser kortet ut liggandes...


Och såhär ser det ut ståendes...

 Från sidan...
Jag har sprayat bakgrundspappret med röd infärgningsspray och sedan Perfect Pearl-mist innan jag trasat kanterna och färgat in dem med walnut stain-distress.

Mottagarens namn i flaggor... Har stämplat bokstäverna med en brun färg från colorbox och färgat in kanterna med walnut stain-distress. Charmsen är i form av blommor och buktar ut från pappret. 

Och denna gång har jag provat använda fjädrar i kortet, som jag sett blivit så himla fint på andras kort (Louise bl.a. ;) ) Den blåa stora blomman och lilla blåa rosen har jag färgat in med Faded jeans-distress.

Och den dansande Tildan naturligtvis :) Jag är riktigt nöjd med färgläggning av den, kände att jag verkligen fick till färger som går genom resten av kortet (och det är inte alltid så enkelt med akvarellpennor!) :) Självklart har jag som alltid, glittrat henne i både hår och klänning, men det syns inte så bra här :) 

Här har jag använt en av mina nya dies (som definitivt kommer bli en favorit), till Grattis-rutan. Jag har både stansat ut formen och embossat kanterna med denna die... Sen har jag stämplat texten med walnut stain-distress och haft på Perfect Pearl-pulver. 


Och här har jag stansat ut fjärilar med mina nya fjärilspunch - ÄLSKAR! Alla fjärilar är sprayade med Perfect Pearl-mist, men den blåa fjärilen har jag först färgat in med Faded jeans-distress och sen använt Perfect Pearl Turquoise-mist på. Därefter har jag limmat fast halvpärlor på fjärilarna innan de till slut fått sin plats på kortet. 
På baksidan finns min stämpel nu på en av mina nya tag-dies, som jag dessutom embossat för det här kortet. Har bara färgat in kanterna med lite walnut stain och sen var det klart! 
Skulle du vilja ha ett mer personligt födelsedagskort att ge bort till någon du tycker om, får du gärna kontakta mig via bloggen genom att kommentera under detta foto, så kan jag ordna det :) 


/Madeleine
 

Ramstafflikort - beställningskort


Ännu ett beställningskort! Denna gång har jag lekt med två vikningar och gjort ett ramkort i en stafflikortsvikning! Det är inte svårt alls, bara att göra ramen som vanligt enligt Malins modell (se länk nedan) och sen sätta ett lika stort papper på baksidan så inte alla vikningar syns. Till sist tar man ett cardstock och viker det till ett stafflikort. Väldigt enkelt och väldigt effektfullt! Såg detta första gången på lillapysselinger.se, men kan inte hitta kortet igen! Råkar du komma förbi här, får du gärna länka i kommentarsfältet Inger :)

Beställaren ville ha ett ramkort i två röda nyanser - vilken utmaning! Måste säga att jag är nöjd, fått in lite kontrastfärg i det vita/beiga och cremefärgade i kortet, som blommorna, det gula i Tildan och det vita i fjärilarna. Fjärilarna tycker jag lyfter hela kortet, de är liksom pricket över i:et :) 
Såhär ser kortet ut liggandes... 

Här har vi blommorna och dekorationerna... Har bearbetat nejlikan med lite röd färg, annars har jag låtit blommorna vara i den färg de var i från början. Löven har jag fått från underbara Wild Orchid Crafts.Här har vi härliga Tilda, som passar bra i ett 50-årskort! Att fylla 50 är stort, då ska det synas i kortet tycker jag :) Jag har glittrat henne i både håret, pompomsen, ärmarna, kjolen och skorna, men det syns inte lika väl här som i verkligheten. De fina bokstäverna har jag färgat in med barn door-distress och sen sprayat Perfect Pearl-mist på dem. Mottagaren heter Ebba och jag har fått en försmak för detta med flaggorna på rad och mottagarens namn i dem.. Det gör kortet väldigt speciellt! Swirlsen har jag stansat ut med en die från Joy Crafts och sedan färgat in dem med barn door-distress innan jag sprayat dem med Perfect Pearl-mist. 

Här har vi en underbar charm som jag nyss fått hem, tycker den passade bra här i hörnet :) 


Och såhär ser kortet ut uppvikt! Som synes har jag låtit swirlsen fortsätta ut på ramen, vilket jag tyckte blev fint :) 


Kortet framifrån... Jag har äntligen fått tag i Gold Labels Four-spellbinders och använde en av dem till rutan där det står grattis i. 


Och till sist, min "handgjort av"-stämpel på baksidan. 

 
Länk till Malins fantastiska vikning på ramkort:
 
http://cri-kee76.blogspot.se/search?q=ramkort
 

Skulle du vilja ge bort ett personligt och lite roligare gratulationskort, får du gärna kontakta mig här via bloggen genom att kommentera under detta inlägg, så kontaktar jag dig! 

Tack för titten :)


/Madeleine

Stafflikort - beställningskort

 
 
Ännu en beställning, det går bra nu! :) Det var lite tidspress på denna beställning, då mottagaren fyller år på måndag och jag kan säga att jag faktiskt inte stressat igenom detta, men ändå tog det bara två dagar! 
Detta är mitt allra första försök till ett vintage-kort och det blev à la Madde! 


Såhär ser kortet ut ihopfällt, liggandes...


Och här har vi det uppställt, framifrån...


Här har vi underbara Tilda Learning to Dance... jag tycker hon passar så bra på födelsedagskort! Fick allt tänka till lite med målandet av henne, då jag ville att hon skulle se vintage ut också. Jag plockade upp det lila, turkosa och bruna i pappret jag använde och målade Tilda i dessa färger. Tyvärr syns det inte på bilden, men hon är full av glitter i håret, på kronan och i klänningens nedre del. 


Jag skickade tre olika stämpelmotiv till beställaren och han valde denna... Så himla fin :) 


Här har jag invigt min allra första charm!! Det är hjärtat i metall nedanför, som jag knutit ett vitt organzaband i. På denna bild ser man också bättre att jag sprayat de bruna swirlsen med perfect pearl-mist, de skimrar mer i verkligheten!Beställaren blev inspirerad av mitt förra kort med flaggorna på rad, så då tog jag med mottagarens smeknamn i dessa... Stämplade i brunt, för att hålla vintage-stilen. Är riktigt nöjd! 


Här har jag limmat fast pärlor i ett mönster i högra hörnet... 

Här har jag stämplat "Grattis" och lämnat plats för beställaren att skriva sin egen hälsning.. 


Jag fullkomligt älskar dien från Magnolia som ger denna vackra fjäril...
Såhär ser stafflikortet ut från sidan... 

... och på baksidan har jag självklart fått med min "handgjort av"-stämpel, så mottagaren vet vem som gjort det :) Stansade ut spets-cirkeln i samma papper som jag använt på resten av kortet. 

Skulle du vilja ge bort ett mer personligt och handgjort kort till någon du tycker om, får du gärna kontakta mig genom att lämna en kommentar under detta inlägg, så ordnar vi det! :) RSS 2.0